Blog

Waar moet je op letten bij de aanschaf van duurzame gordijnen?

Iedereen wil steeds meer verduurzamen. We zijn ons bewust aan het worden van onze ecologische voetafdruk en dat is belangrijk. Maar hoe kun je nog een stapje verder gaan en duurzame producten in het interieur opnemen? Wat houdt duurzaamheid eigenlijk in? En over welke criteria kun je nadenken?

Anders kijken, anders denken, anders doen
Je aandacht hoeft niet alleen uit te gaan naar gerecyclede materialen. Je kunt ook eens kijken naar het maakproces – hoe veel water scheelt het in de productie als je tweedehands producten gebruikt? Ook energievraagstukken en werkgeluk zijn onlosmakelijk met een duurzame ambitie verbonden.

Recycle, re use en reduce
Wanneer je op zoek gaat naar duurzame gordijnen, is het natuurlijk van belang om te kijken met welk soort materiaal je te maken hebt. Veel gerecyclede gordijnen zijn gemaakt van petflessen, maar lang niet allemaal. Je hebt duurzame gordijnen gemaakt van reststromen en afval zoals wol, acryl, polyester, katoen of aardolie bijvoorbeeld. Het een is niet beter dan het andere. Als je maar in gedachten houdt: verspilling tegengaan en hergebruiken is belangrijk, want anders gaat het verloren.

Een ander element waar je op kunt letten, is het productieproces. Circulariteit bestaat uit productiemethoden die minder milieubelastend zijn dan de productie uit nieuwe grondstoffen. Van oude stoffen wordt weer iets nieuws gemaakt en dat herhaalt zich telkens. Hiermee ga je vervuiling van het milieu tegen en daar heeft iedereen baat bij! Bovendien bespaart hergebruik van materialen enorm op water- en energieverbruik.

Verduurzaming door raamisolatie
Duurzaamheid is belangrijk, maar je wilt natuurlijk ook dat jouw nieuwe gordijnen goed in je woning passen. Met layering creëer je het beste van beiden. Door twee verschillende soorten raamdecoratie met elkaar te combineren voeg je gelaagdheid toe in je interieur. Dit zorgt niet alleen voor een sfeervolle uitstraling, maar creëert ook een vorm van isolatie waardoor je gemakkelijk warmte binnenhoudt. Combineer bijvoorbeeld overgordijnen in een verzadigde kleur van veloursstof met jaloezieën voor een luxe geheel. Of ga voor de klassieke combinatie van inbetweens met vitrage in ton-sur-ton kleuren. Je kunt alle kanten op!


Uit liefde voor schoonheid
De gordijnen uit onze huiscollectie zijn voor minstens 80% duurzaam gefabriceerd of bestaande uit gerecyclede garens. Sommige gordijnstoffen hebben wel 40 petflessen in 1 meter verwerkt. Andere gordijnen zijn volledig gemaakt van gerecycled katoen en daarmee bespaar je duizenden liters water.

Kom met je ideeën voor je nieuwe gordijnen langs bij Rob Megens Woonatelier en onze adviseurs helpen je graag verder!

Persoonlijk advies

Onze interieur specialisten helpen je graag iets te vinden wat past binnen jouw wensen en budget.

Voor iedere woonstijl

We werken met de mooiste merken. Zorgvuldig voor jou bij elkaar gezocht.

Authentiek maatwerk

Alle materialen worden vakkundig ingemeten, verwerkt en gemonteerd.